Predstavljen „Vodič za rad sa osetljivim grupama mladih“

Ministartsvo omladine i sporta i Misija OEBS-a u Srbiji promovisali su publikaciju „Vodič za rad sa osetljivim grupama mladih“. Vodič predstavlja alat za ostvarivanje inkluzivne omladinske politike, istakla pomoćnik ministra za omladinu Snežana Klašnja.

Vodič za rad sa osetljivim grupama mladih namenjen je svima koji se u svom radu bave programima za mlade i poboljšanjem položaja mladih.

„Sva najznačajnija dokumenta omladinske politike prepoznaju i promovišu jednakost, ravnopravnost i zabranu diskriminacije i obezbeđivanje jednakih šansi za sve mlade u društvu“, istakla je pomoćnik ministra Klašnja, i dodala kako je uz Zakon o mladima osnov za izradu Vodiča i nova Nacionalna strategija za mlade koja proklamuje podršku društvenom uključivanju mladih iz kategorija u riziku od socijalne isključenosti.

Govoreći o prednostima Vodiča, Klašnja je naglasila da on sadrži konkretne preporuke za rad, primere dobre prakse i predstavlja doprinos izgradnji institucionalnih kapaciteta i ljudskih resursa za rad sa ovim grupama mladih.

„Nekada se desi da dobre ideje ostanu samo zapisane na papiru. U ovom slučaju, svi zajedno smo ideje pretočili u akciju. Ovaj Vodič je rezultat toga“, zaključila je pomoćnik ministra za omladinu Snežana Klašnja.

Ministarstvo omladine i sporta od 2012. godine podržava razvoj kompetencija i vrednosne orijentacije koordinatora/ki u ovoj oblasti. Vodič predstavlja i podršku u sprovođenju standarda inkluzivne omladinske politike.

Vodič za rad sa osetljivim grupama mladih možete preuzeti OVDE.