Konkurs za učesnike/ce IV. Međunarodnog volonterskog kampa – Humanost na dar!

Centar za razvojnu politiku i saradnju, Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije i Mladi istraživači Srbije pozivaju mlade iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, i Crne Gore da se prijave na

IV. Međunarodni Volonterski Kamp – Humanost na dar!
koji će se odrzati od 20. do 29. septembra u Novom Pazaru.

Volonterski kamp se organizuje kao zajednička inicijativa više partnerskih organizacija sa ciljem promocije humanosti i solidarnosti u poboljšanju uslova života za odrasle i stare osobe koje su smeštene u staračkom domu u N.Pazaru.

Volonteri će biti angažovani na radu sa starim osobama, stanovnicima centra. Učestvovaće u kreativnim radionicama. Pored toga održavaće baštu, kositi travu, zalivati cveće, raditi na uređenju dnevnog boravka, izvoditi stanare u šetnju i provoditi deo vremena sa njima.

U slobodno vreme biće organizovan izlet na kom će učesnići upoznati kulturno i istorijsko nasleđe Novog Pazara. Volonteri će imati obuke na temu komunikacije sa starijim osobama i o ispunjavanju njihovih potreba.

 

Naziv kampa:
Humanost na dar!

Tema:
Međugeneracijska saradnja, briga o starijim osobama

Datum:
od 20. do 29.09.2018. godine

Smeštaj i ishrana:
Volonteri će biti smešteni u sobama centra za negu starih osoba sa pripadajućim toaletima i tuševima. Obroci će takođe biti servirani u Centru.
Video prezentaciju centra za stare pogledajte OVDE

Opis lokacije:
Novi Pazar, Srbija (centar)

Opis posla:
Volonterski  Kamp se organizuje kao zajednička inicijativa više partnerskih organizacija sa ciljem promocije humanosti i solidarnosti u poboljšanju uslova života za odrasle i stare osobe koje su smeštene u domove. Volonteri će biti angažovani na radu sa starim osobama, stanovnicima centra “Dom za stare”.

Domsko odeljenje za odrasle i starije “Novi Pazar” je ustanova socijalne zaštite koja je namenjena socijalno- zdravstvenoj zaštiti starih lica, sa očuvanim psiho-fizičkim sposobnostima. Volonteri na (kampu) programu pružaće pomoć u opsluživanju korisnika Doma za stare (šetanja i druženje sa starima). Pomoć zaposlenima u Domu za stare (rad u vešeraju, čišćenje zajedničkih prostorija, baštovanski radovi, itd.)

Radna terapija sa stanovnicima centra :
– Igranje društvenih igara sa starima- šah, monopol, karte, itd
– Izrada ikebana, sapuna, pletenje, heklanje, itd.
-Organizacija zabavne večeri “Vesele 60-e”,i veče sa mađioničarom.
-Organizacija izleta (obilazak kulturno istorijskih spomenika u Novom Pazaru: Sopoćani, Đurđevi Stupovi, Altun Alem džamija, Hamam, itd.)

Neformalne edukacije i slobodno vreme:
Nakon dnevnih aktivnosti u Domu za stara lica volonteri će imati aktivnosti u vidu neformalne edukacije u Kancelarijama za mlade u Novom Pazaru na sledeće teme: 1) Kako napisati predlog projekta za volonterski kamp, 2) Prezentacija aktuelnih konkursa Međunarodnih kampova 3) Predstavljanje programa MLADI SU ZAKON, 4) Veština komunikacije sa starijim osobama.

U slobodno vreme biće organizovan izlet na kom će učesnići upoznati kulturno i istorijsko nasleđe Novog Pazara. Volonteri će imati obuke na temu komunikacije sa starijim osobama i o ispunjavanju njihovih potreba.

Učesnici na programu:
Mladi od 18 do 30 godina iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije i Crne Gore + EU.

Radni jezik:
Engleski

Opis grada:
Novi Pazar je grad u Raškom okrugu, na reci Raški, u središtu Novopazarskog Polja ili staroga Rasa. Novi Pazar nalazi se na 290 km južno od Beograda, na deonici starog puta koji preko Ibarske magistrale vodi prema Podgorici i Jadranskom moru. Lociran je u zvezdastoj dolini reka Jošanice, Raške, Deževske i Ljudske, na nadmorskoj visini od 496 m. Okružen je visokim planinama Golijom i Rogoznom i Pešterskom visoravni. Kraj je bogat prirodnim resursima. Uz prirodne i ljudske resurse, kao i brojne spomenike kulture, Novi Pazar ima velike potencijale za održiv razvoj – proizvodnju zdrave hrane i razvoj svih vidova turizma.

Među najvažnije kulturnoistorijske spomenike svakako spadaju:
Petrova crkva sagrađena u X veku nad ilirskim kneževskim tumulom i na ostacima poznijeg ranohrišćanskog objekta u obliku rotonde sa upisanim četvorolistom
Manastir Đurđevi stupovi, zadužbina Stefana Nemanje, iz XII vek
Manastir Sopoćani, čiji je osnivač kralj Uroš I, iz XIII veka
Gradska tvrđava sa Kulom motriljom iz XV veka, izgrađena po nalogu osnivača grada Isa-bega Ishakovića
Hamam (kupatilo) iz XV veka, zaostavština Isa-bega Ishakovića, osnivača grada
Altun-alem džamija iz XVI veka, delo čuvenog neimara Muslihudina Abdulganija
Amir-agin han (konak) iz XVII veka

Organizatori kampa:
Centar za razvojnu politku i saradnju
Mladi istraživači Srbije
Ministartsvo omladine i sporta

PRIJAVE TRAJU DO POPUNE MESTA ILI NAJKASNIJE DO 10. septembra 2018. godine.

[box style=”1 or 2″]

VAŽNO!

Na volonterski kamp se mogu prijaviti svi mladi od 18 do 30 godina iz gore navedehih država. Svi troškovi smeštaja, ishrana i aktivnosti u slobodno vreme su obezbeđeni, a na volonteru je da sam organizuje put i uplati depozit od 2.000 dinara, koji se u celosti vraća kada, po povratku sa kampa, popuni evaluaciju.

PRIJAVA NIJE POTPUNA DOK JE NE POTPIŠETE I NE UPLATITE DEPOZIT! JAVITE SE ODMAH NA NEKU OD ADRESA KOJU ĆETE DOBITI MEJLOM ČIM POPUNITE OVU PRIJAVU: AKO VAM NIJEDNA NIJE BLIZU, POZOVITE NAS NA 011/3116663 RADNIM DANOM OD 9 DO 16 časova.

Pročitaj pažljivo opšte uslove prijavljivanja i učešća na kampovima, koji su sastavni deo ove prijave.

Prijava se popunjava na srpskom jeziku, a jezik na kampu je srpski /hrvatski/ bosanski/ makedonski/ crnogorski.

Oznaka kampa na tabeli : VSS38 HUMANITY AS A GIFT, Novi Pazar SOCI/ELDE 20/09 – 29/09 Age limit: 18 – 30

[/box]